lørdag 14. november 2009

Tone: Metrostasjonene


Siden Synnøve skrev litt om metrosystemet i Moskva og St.Petersburg i forrige innlegg, tenkte jeg at det var på sinn plass å utdype dette litt, samt legge ut noen bilder. Det har seg nemlig slik at her i St.Petersburg er det ikke lov å ta bilder på metroen, i motsetning til i Moskva. Derfor måtte vi benytte anledningen når vi var der til å knipse litt for å få vist hvordan de egentlig ser ut!

Vidar venter på metroen (i Moskva)

På grunn av geologien i St.Petersburg (hele byen ligger på en sump, og det eksisterer ikke bakker her - nesten som å være i Danmark:p), ligger de dypeste metrostasjonene i verden nettopp her! På det meste tar det mellom 2 og 3 minutter opp og ned med rulletrappene -det tilsvarer mellom 80-105 meter under jordoverflaten. Til og begynne med var det nesten litt ubehagelig å være så langt under jorda, men utrolig hva man blir vant til sier bare jeg!

En betaler seg inn på metroen (med sjetonger eller metrokort) oppe på bakkenivå, og tar deretter rulletrappene ned til metroen. Har en først betalt seg inn på metroen, kan man bytte metro så mye man bare vil, så lenge man ikke går ut av bygget. Egentlig et veldig så greit system :)

Rulletrappene er laaaaaaaaange:


Viktig at vi dokumenteres også der:


Både i St.Petersburg og Moskva er mange av metrostasjonene utrolig vakre og med mye sjarm. Stalin ønsket at stasjonene skulle være 'folkets palasser' og de ble derfor dekorert på herskapelig vis. Innimellom ligner de nesten litt på kirker med vegger og tak dekorert i gull og marmor, samt store lysekroner og statuer for å gjøre det ekstra spesielt. Enkelte stasjoner er også tildelt spesielle temaer, og er bygd opp rundt dette - det kan være for eksempel krigsminner eller religiøst innhold. Det er virkelig verd å studere litt ekstra når man er innom byen. Som sagt, så er det ikke lov å ta bilder her i byen, derfor knipset vi litt ekstra i Moskva.

Her er noen bilder fra metrostasjonene i Moskva:

Denne stasjonen var litt krigsinspirert med statue av soldater øverst

Denne stasjonen var dekorert med lysekroner, samt malerier på gulvet

Lyse og fine stasjoner har de også.

Togene derimot er heller slitne (det skal være sagt at vi møtte på et veldig fint og nytt tog i Moskva da, det var gode seter og verken bråkte eller skramlet slik som togene her i byen - men det hører til sjeldenheten), og dersom man har tenkt seg på en tur på morgenen eller ettermiddagen må man ser langt etter sitteplasser. Da står en nemlig som sild i tønner. Her gjelder det å holde på vekser og sekker så godt man kan - for lommetyver er aldri langt unna! Dersom man tar tog sent på kvelden er det derimot lite mennesker, og jeg of Synnøve benyttet oss derfor av anledningen til å snikfotografere litt på metroen her i St.Petersburg. Bildene er noe uklar fordi Synnøve hadde kameraet inni jakka mens hun fotograferte :p

Tone på metroen


Tenke jeg skulle benytte anledningen til å vise noen bilder fra togstasjonen også siden vi er inne på temaet transportmidler. Den stasjonen vi tok toget til Moskva fra ligger midt i byen, og er en av de største. Bildet under viser deler av kartet over hvor togene går:

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar