tirsdag 24. november 2009

Tone: Russland i et nøtteskall

Russland slutter aldri å overraske! Siden sist har vi fått erfare flere kulturforskjeller på kroppen, og noen av de er rett å slett av en slik art at de er verd å nevne her :)

I og med at det nå bare er 2 uker til vi skal reise hjem (jippi! ska bli godt å komme til Norge igjen!), har det begynt å ta seg litt opp når det gjelder skolearbeid. Dette innebærer naturligvis at vi må avlegge noen eksamener. Det er vel kanskje ikke så veldig overraskende at eksamene ikke foregår helt som hjemme, og det er vi egentlig veldig forberedt på! En kan jo nesten ikke klage når man selv kan påvirke hvordan eksamen skal utføres - både med tanke på innhold og lengde! I går da vi møtte opp til eksamen i 'Ecological framework and sustainable management', hvor vi forresten fikk ha med oss alt vi ønsket av hjelpemidler - noe som innebar at alle studentene stilte opp til eksamen med datamaskiner og alt av kladdebøker. Etter å utolmodig ha ventet i 25 minutter på foreleseren kom koоrdinatoren vår inn i klasserommet, han hadde nemlig mottatt en mail fra foreleseren (2 timer før vi skulle ha eksamen) om at eksamen var utsatt 1 uke! Foreleseren hadde nemlig ikke anledning til å møte grunnet et personlig problem.. Så der satt vi, klar for å ta eksamen og ikke minst, bli ferdig med faget. Men nei da, vi måtte pent pakke sakene våre sammen og belage oss på at eksamen blir om en uke! Jeg sier bare: ета Россия!

I dag var det duket for nok et bedriftsbesøk, denne gangen til Phillip Morris - en fabrikant innen tobakkindustrien. Her er det nemlig slik at selv om vi har fått utdelt eksamensoppgaven i dette faget, og dermed i grunnen er ferdig med det, må vi fortsatt dra på ekskursjon - bare for moroskyld liksom! Men, det viste seg å bli lettere sagt enn gjort å komme oss til denne bedriften. Vi fikk beskjed om å møte på metrostasjonen 09.40, noe vi gjorde (presis var vi også!). Vi hadde fått beskjed om at vi skulle bli hentet med buss 10.00, så var greit å ha litt tid på oss. Men koordinatoren vår, klarte jo selvfølgelig å rote det til denne dagen (som vanlig), og da vi kom opp fra metroen viste det seg at vi hadde mistet shuttlebussen til bedriften. Derfor måtte vi finne en vanlig buss for å komme oss dit med. Etter mye om og men, og med noen flinke russiske studiekamerater klarte vi endelig å komme oss på en buss der bussjåføren lovte å kjøre oss til bedriften. Vi hadde fått vite at det skulle ta omtrent 20 minutter, men ingen av oss reagerte nevneverdig da bussen (etter ca 12 minutter) stoppet utenfor et industriområde og slapp oss av. Problemet var bare at sjåføren hadde kjørt oss til feil tobakkfabrikant, og der stod vi midt i en industripark (i ødemarka) og ikke ante hvor vi var...

...derfra hadde vi ikke så mange andre valg enn å ta apostlenes hester fatt, og begynne å gå tilbake til hovedveien. Der hoppet vi på en trikk (en gammel trikk, som sikkert kjørte i maks 30 km/t!), og når vi var kommet på denne fikk vi vite at vi nå skulle tilbake til utgangspunktet (altså metrostasjonen), for så å ta en ny buss derfra. Når vi omsider kom oss dit, var det noen av reisefølge som rett og slett hadde fått nok og tok turen hjem. Vi andre fant ut at når vi hadde styrt så mye for å få sett denne bedriften, så kunne vi jo ikke snu uten å faktisk ha avlagt besøket. Detfor bestemte vi oss for å vente, og koordinatoren vår ringte bedriften for å avklare at vi nå endelig var på tur. Etter denne samtalen ble det klart av vi var for sent ute, og at det ville ta oss minimun 30 min å komme oss dit - derfor ble eksursjonen AVLYST! Og vi kan konludere med at vi stod opp før hanen galte (den russiske vel og merke - den galer tidligst klokken 09.00 :p), og var på farten frem til klokken 12 uten å ha gjort noe nyttig i det hele tatt.. typisk Russland - ета Россия!

En ting til vi kan nevne er at vi på torsdag var på middag med Anatoli og Jan Oddvar (to av foreleserne våre fra Bodø) som var her i anledning masteroppgaveseminar. Snille som de var skulle de spandere 3 retters middag på oss med drikke til! Som vanlig ble det servert vin til maten, og vi koste oss med det. Men plutselig kom det en karaffel på bordet, og til vår store overraskelse var denne fylt med vodka. Og jeg må helt ærlig si at jeg aldri før har fått servert eller sett vodka bli servert på slikt vis. Først så trodde vi til og med at det var vann, og Anatoli (som opprinnelig er Russisk) måtte lukte på innholdet før vi klarte å avklare at dette var vodka (vodkaen her i Russland er nemlig så ren at den er luktfri!). Med ett shotteglass til hver person hadde man ingen andre valg enn å skåle tilbake når sjefen sjøl reiste glasset :p Og hadde det bare blitt en skål, så hadde det vært greit - men i Russland er det nemlig slik at en ikke nipper av glasset, man skåler og man bør helst ta hele shotten på en gang (bonnski!).. Og før man rakk å få hellt i seg glasset, var det fylt opp igjen - og sånn gikk det i flere omganger! Tror de av oss som valgte å dra hjem klokken 01 denne kvelden følte oss svært så fornøyd dagen derpå, da majoriteten av dormen var tydelig redusert også på lørdagen! Men det hører med det også, - ета Россия!

Vi har også erfart at det å til enhver tid ha rent vann er et privilegium. For her en ettermiddag da vi skulle vaske koppene merket Synnøvet at vannet var noe mørkere enn vanlig. Vi spratt dermed opp og sjekket statusen på badet. Der ble vi møtt med et grusomt syn. Jeg har aldri i hele mitt liv sett et så skittent vann! Det var rett og slett svart, og minnet mer om en sølepytt enn noe man bruker i det daglige liv. Det er sånn at man rett og slett blir kvalm av å tenke på at man har dusjet, pusset tenner og vasket kopper i så forrurenset vann. Nå skal det være sagt at vannet ikke er å skittent til vanlig, men det ligger nok spor av mye rart der, som man egentlig ikke bør tenke på. Men vi har begynt å lure på om magene vår har reagert litt på dette, for vi er flere som ikke har vært helt i toppform. Og de russiske i klassen vår presterte i går å si at det ikke holder å koke vannet, det må også renses før det brukes (det er nemlig så mye metall i vannet) - og til og med for å pusse tenner bør vi la vannet renne i minimum 5 minutter først. Og jeg kan garantere at ingen her på huset har gjort dette! Nesten litt skummelt å tenke på hva kroppen infiseres med i løpet av dette oppholdet..

Her er noen bilder så dere får se hvor ille det faktisk var:

Vasken på badet

Når vi tappet vannet i vaskebøtta, så det (om mulig!) enda værre ut!



Jeg kan ikke annet enn å avslutte dette innlegget med: ЕТА РОССИЯ!!

2 kommentarer:

  1. Fysj og fy, dokker får ta en skikkelig innvendig rens når dokker kommer hjem, noe e d ikke lenge til. Vi glæde oss!

    mamma J.

    SvarSlett