tirsdag 1. september 2009

Tone: Å spise ute

En ting har vi lært etter å ha vært i St.Petersburg i en måned nå - det å dra på resturant når man ikke helt kan språket er ikke alltid like lett. Vi sitter rett og slett igjen med litt delte oppfatninger av hvordan vi syns det hele omkring resturantbesøk er. Enten så er vi veldig fornøyd eller laaangt fra fornløyd - vi finner sjelden den kjente middelvei her..

  1. Maten er forsåvidt som regel ganske så god - så fremt man får den retten man har bestilt vel og merke!
  2. Porsjonene er slik at man blir mett - i allefall om man ikke er så veldig stor selv
  3. Betjeningen på resturantene har hittil vært det største problemet - innimellom virker det rett og slett som de ikke ønsker oss som kunder ettersom dem ikke uttrykker noen form for glede ved å ha oss der
  4. Kelnerne er sene med å vise oss til bordet, komme med menyer og å ta imot bestilling
  5. Menyene er så si alltid på russisk, kan derfor bli misforståelser innimellom
  6. Maten leveres aldri til alle gjestene på en gang, uansett hvor mange eller hvor få vi er! Det er ikke bestandig den kommer i det hele tatt - og dersom den kommer, er den ikke nødvendigvis varm!
  7. Som regel er den første som fikk maten sin ferdig å spise når sistemann får sin rett (som i utgangspunktet tilhørte sidemannen, bare for å ha det sagt).
  8. Dersom det bestilles drikke av flere ulike sorter, er man garantert å kun få én av sortene til bordet, og da gjerne i flere antall. Øl, cola, sprite og vann er svært vanskelig å levere til bordet, og spesielt til riktig person!
  9. Å gjøre opp regningen er et kapittel for seg selv. For det første står alt på russisk (du må altså vite hvordan din rett skrives og helst også prisen på den), for det andre er det visstnok svært vanskelig å splitte en regning og for det tredje er som regel korrekt bestilling notert - selv om bordet slett ikke har fått det som ble bestilt.
  10. Det er så si alltid billig å spise ute i Russland - og det er jo veldig positivt for oss studenter:)
Nå virker vi jo veldig negative her - men etter å ha vært på enkelte resturanter er det faktisk denne oppfatningen vi sitter igjen med! Det virker nesten som utenlandske gjester er uønsket.. Men, men, snart snakker vi vel russisk flytende og går som en innfødt - hehe :) Da er det vel på sin plass å trekke frem noen av de gode resturantopplevelsene våre også! Vi har vært ute å spist i anledning to bursdager (omtrent 25 stk hver gang) og da har både maten og betjeningen vært veldig bra. I tillegg har vi besøkt kjente kjeder som Pizza Hut og Friday's der standarden er internasjonal og man får det man forventer - litt deilig innimellom det også.

Dette er ikke ment som en kritikk mot Russland, men er vel bare et innslag av noe som kan karakteriseres som et mildt kultursjokk :)

1 kommentar: